SEO

Wat is het het belang van goede SEO?

Leestijd: 5 minuten

Wat doe je als je iets wenst op te zoeken? Juist, je neemt je smartphone, laptop, desktop en start je zoektocht op de ‘Word Wide Web’. Eénieder die vandaag iets wenst op te zoeken, iets wenst aan te kopen maakt op een zeker moment gebruik van zoekmachines zoals een Google, Bing en Yahoo. Als ondernemer heb je er dan ook alle baat bij een hoge positie binnen de zoekresultaten te bemachtigen. Ontegensprekelijk heeft Google het grootste marktaandeel. Wanneer iemand online een product/dienst opzoekt die jij binnen je bedrijf/organisatie aanbiedt dan wil je met je site bovenaan de organische zoekresultaten komen te staan. In de blog hebben we het over zoekmachine optimalisatie, meer specifiek stellen we ons de vraag “Wat is het belang van goede SEO?”

Op welke zoekmachines focussen?

Onderstaande grafiek afkomstig van gs.statcounter.com toont het marktaandeel van elk van de zoekmachines in België. Het consulteren van de zoekmachines gebeurt in 2020 voor 58.7% via desktop en laptop, 37% via smartphone en 4,3% via tablet. Hoewel smartphone gestaag aan het stijgen is, blijft het aandeel van de smartphone lager dan dit van de desktop & laptops. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde cijfers waarbij in 2018 gemiddeld gezien de smartphone al meer gebruik werd dan de desktop & laptops. Zoals je kunt zien heeft Google met voorsprong het grootste marktaandeel.

Marktaandeel Zoekmachines SEO

Wat is de impact van de positie op de CTR?

Duidelijk inmiddels is dus dat je ranking, positie een uiterst belangrijke rol speelt. Maar wat is nu het verschil tussen een 2de en derde plaats? Wat met positie vijf, zes en zeven? Onderstaande grafiek toont duidelijk aan dat de hoogste positie significant meer ‘Click Through Rates’ (CTR’s) oplevert. Een eerste positie levert gemiddeld gezien een CTR op van 18,2%, voor een 2de positie zakt de CTR al naar 10,5%, voor een derde naar 7,22%.

Impact positie zoekmachine op CTR

Hoe bepaal ik op welke zoekwoorden in te zetten?

Relevante zoekwoorden / keywords / trefwoorden zijn cruciaal. Zoekmachine-optimalisatie bestaat al lang niet meer uit één keyword per pagina. Anno 2020 dient er continu actief gewerkt te worden op verschillende trefwoorden. Alvorens te starten met het schrijven van content is het dan ook uiterst verstandig na te gaan op welke zoekwoorden je best kunt inzetten? Vraag is dan natuurlijk hoe bepaal je welke keywords het meest relevant zijn, alsook welke strategie te volgen en welke tools te gebruiken? Tools leveren zeer zeker waardevolle data aan maar het allerbelangrijkste blijft je inlevingsvermogen in je doelgroep zelf. Om die reden is een brainstorm van mogelijke zoekwoorden, per Buyer Persona, zeer zeker een goed idee. Van hieruit vertrekkend kan dan, via het inzetten van keyword tools, extra hulp ingeroepen worden. Ze kunnen je o.a helpen met het bepalen van de rangorde inzake prioriteitet. Bekijk tot slot zeer zeker ook je concullega’s. Welke zoekwoorden gebruiken zij? Wat is het zoekvolume per zoekwoord? Wat is de CPC?…

Hieronder kort overzicht van bepaalde tools die hulp kunnen bieden :

  • Google: Google Ads, binnen de keywordplanner heeft Google je suggesties voor bijkomende trefwoorden. Ook Google trends kan je waardevolle suggesties bezorgen.
  • AnswerThePublic: Vul een zoekwoord in en je krijgt een overzichtelijk schema met relevante vragen
  • KW finder: Deze tool geeft de optie om eenvoudig een taal en regio naar keuze te selecteren. Hiermee kun je heel gemakkelijk lokale keywords vinden. Ook worden de CPC, PPC en SEO-difficulty weergegeven. Na registratie krijg je een 10 dagen FREE trial.
  • Ubersuggest: Ubersuggest heeft het volume per keyword aan alsook tal van suggesties. Ook krijg je het volume, de kost per click (CPC), een graadmeter voor de ‘Paid difficulty’ alsook een graadmeter voor de ‘SEO difficulty’.
  • Autosuggesties : Tot slot geven ook alle zoekwoordmachines bij het ingeven van een trefwoord ook zelf suggesties, zijnde autosuggesties, op. Binnen de zoekbalk zelf alsook onderaan via zoekgerelateerde opdrachten.

“Focus op ‘Long tail’, zijnde zoekopdrachten van 4 en meer woorden. Ze zijn verantwoordelijk voor 70% van de zoekopdrachten binnen Google , hebben een lagere Cost Per Click (CPC) en een hoger conversiepercentage”

Hoe kan ik mijn zoekwoorden beheren?

Om na te gaan en op te volgen op welke positie je met welk zoekwoord/trefwoord staat, bestaan er verschillende gratis en betalende SERP tools. SERP staat voor Search Engine Result Pages. In het lijstje hieronder laten we je kennis maken met een drietal gratis te gebruiken tools die op eenvoudige wijze toelaten uw ranking per trefwoord op te volgen.

  • Google Search Console: Google Search Console biedt uw bedrijf heel wat waardevolle informatie. Zo bijvoorbeeld welke trefwoorden(keywords) de meeste clicks, impressies genereren of welk contenttype (tekst, video, afbeelding) best presteert ?
  • Rank Console : Een tweede gratis te gebruiken tool is Rank Console (zie afbeelding onder). Rank Console biedt gratis features aan waar veel andere partijen geld voor vragen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere domeinen toevoegen alsook verschillende keywords/zoekwoorden per domein creëren
  • Rank Tank : De derde tool die we kort wensen toe te lichten is Rank TankIn tegenstelling tot de overige free tools is Rank Tank een te downloaden programma die gebruikt maakt van Google sheets en te downloaden is als add-on. Met Rank Tank kun je gratis tot 1000 trefwoorden per maand opvragen. Op eenvoudige wijze kun je je zoekwoorden importeren en exporteren. Eveneens kun je makkelijk je device, i.e desktop of mobiel, selecteren. Tot slot kun je via tabbladen makkelijk je historiek bijhouden alsook per trefwoord zien wie er, binnen de ranking, juist boven en juist onder je staat.

Verder heb je natuurlijk ook de betalende tools zoals bijvoorbeeld SEMrush of Ahrefs. Deze bieden heel wat meer features dan de free versions. Binnen deze blog hebben we ons echter beperken tot het opsommen van een drietal gratis SERP tools.

Besluit

Wens je met je site organisch hoog te scoren dan is het uitermate belangrijk aandacht te schenken aan SEO, Search Engine Optimization of zoekwoorden-optimalisatie. Alvorens te starten met het schrijven van content is een onderzoek naar trefwoorden/keywords/zoekwoorden cruciaal. Om tot de juiste relevante zoekwoordenlijst te komen bestaan er verschillende tools die je kunnen helpen, doch is het verstandig, om vertrekkende vanuit je Buyer Personas, te starten met een brainstorm . Om tot slot voor elk van de zoekwoorden de ranking en evolutie op te volgen kan zowel gebruik gemaakt worden van complete, betalende tools (SEMrush, Ahrefs.,….), als, meer beperkte, niet betalende tools (Google Search Console, Rank Console Rank Tank,…).

Vond je dit artikel interessant? Een 5-sterren rating wordt ten zeerste gewaardeerd. Heb je andere Marketing-onderwerpen die je graag in mijn blog zou zien verschijnen aarzel dan niet deze door te geven.

5/5 - (1 vote)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo,
hoe kan ik je helpen?