RSS

Is RSS nog belangrijk?

Leestijd: 3 minuten

In deze blog stellen we ons de vraag : Is RSS nog belangrijk? De term RSS staat voor ‘Rich Site Summary’ of ‘Really Simple Syndication’. Het is een vrij eenvoudige wijze om automatisch op de hoogte te blijven van je favoriete sites, blogs en podcasts. Door niet zelf alle sites te hoeven doorzoeken maar alle info op één centrale plaats, een RSS-reader, gepresenteerd te krijgen, bespaar je ongelooflijk veel tijd. Best handig lijkt ons.

Hoe werkt RSS?

Bij het gebruik van RSS plaatst een website zijn inhoud in een online bestand: de feed. Het bestand is gebaseerd op gestructureerde XML programmeertaal. De RSS feed bevat standaard de titel en een beschrijving van de informatie, soms ook meer. Vervolgens kan met behulp van een RSS reader, de feed opgehaald en gelezen worden.

De voordelen van RSS

RSS-feeds zijn misschien niet meer zo populair als vroeger. Social media & e-mails hebben ongetwijfeld één en ander overgenomen. Niettemin blijven RSS-feeds relevant. Met RSS kun je bijvoorbeeld makkelijk feeds creëren. Door het toevoegen van een RSS-icon op je site is het onmiddellijk duidelijk welke url er binnen de RSS-reader dient opgegeven te worden. Eventjes op het RSS-icoontje clicken volstaat. Voor deze blog is dit bijvoorbeeld https://verriestphilippe.be/feed/. Zie ook de widget rechts op deze blogpagina. Hierdoor kunnen gebruikers, op één centrale plaats, eenvoudig, de nieuwste berichten en podcasts, binnen een specifieke categorie of afkomstig van geselecteerde bedrijven of bloggers, volgen. Voor deze Marketing-blog ziet dit er binnen Feedly met Magazine-weergave zo uit :

RSS feed blog

De belangrijkste voordelen geven we hieronder weer :

  • Tijdsbesparend
  • Alles overzichtelijk op één centrale plaats
  • Gebruiksvriendelijk
  • Spamvrij
  • Eenvoudig te beheren en te sharen
  • Makkelijk toevoegen en verwijderen
  • Uiterst praktisch en efficient

Waarvoor kun je RSS gebruiken

Nu we de voordelen kennen, geven we u hieronder een aantal mogelijke toepassingen mee.

  • Bijhouden van wat er binnen je vak/interesse-gebied leeft en gebeurt
  • Sharen van interessante info via je eigen social media kanalen
  • Het opvolgen van je concurrenten
  • Het detecteren, opvolgen en snel inspelen op bepaalde trends

Welke RSS reader gebruiken?

RSS printscreen Feedly

We starten met een korte opsomming van een aantal mogelijke feedreaders :

Het kiezen van een RSS-reader is steeds een persoonlijke keuze. Soms is de beste RSS-reader voor de ene persoon een vreselijke keuze voor de andere. In deze blog beperken we ons tot het kort toelichten van de RSS-reader, Feedly. Feedly beschikt over een oogstrelende en duidelijke site waarbij de overzichtelijke interface voor een uiterst makkelijke navigatie zorgt. Als gewone gebruiker is het op deze wijze bijvoorbeeld bijzonder eenvoudig om alle beschikbare informatie betreffende een bepaalde niche te volgen en te beheren. Met het gratis plan, laat Feedly u toe om 100 verschillende bronnen te volgen.

Besluit

Hoewel de technologie niet stil staat en er naast RSS ook diverse andere mogelijkheden bestaan om enerzijds op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt binnen de markt en anderzijds met je doelpubliek te communiceren, denk o.a aan nieuwsbrieven, social media, notificaties… beschikt RSS toch over een aantal troeven die we niet zomaar naast ons neer kunnen leggen. We zien RSS dan ook als een bijkomend kanaal om je content nog breder te verspreiden. Als laatste geven we juist nog mee dat het via RSS eveneens mogelijk is om binnen je site een pagina met nieuws aan te maken die via RSS feeds permanent automatisch geupdate wordt.

Vond je dit artikel interessant? Een 5-sterren rating wordt ten zeerste gewaardeerd. Heb je andere Marketing-onderwerpen die je graag in mijn blog zou zien verschijnen aarzel dan niet deze door te geven

5/5 - (1 vote)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo,
hoe kan ik je helpen?